Rekommenderade tillverkare av litiumceller, BMS och “drop in”

Rekommenderade tillverkare

Att bygga sitt eget batteri är inte så svårt som man kan tro. Däremot är det en djungel att botanisera sig bland tillverkare av både batterier och BMS. Det går inte att avgöra kvalitén genom att enbart se till priset. Här rekommenderar vi dig istället starkt att välja beprövade och erkända leverantörer av både litium-celler och BMS. Det är dessutom en fördel om leverantören har lagerhållning inom EU. Om leverantören har lager inom EU sker både kortare leveranser samt att man på så sätt slipper extra avgifter i samband med tull och skatt i form av moms.

Winston (ThunderSky)

Thunder sky Winston-batteriet är sedan 1998 en ledande tillverkare av litiumceller och tillhandahåller celler med hög effekt, vilka ofta används i elfordon, solkraftverk, energilagringssystem (ESS) och marinenergilagringsprojekt m.m. Företaget skapas av Winston Chung, grundare av Thunder Sky Winston Battery Limited i Shenzhen, Kina. Winstons LiFeYPO4-batterier är ett slags högeffekts litiumjonbatteri och det skiljer sig från de traditionella LiFePO4-batterierna. LiFeYPO4-batterierna har mycket bättre prestanda vid hög urladdning och vid låga och höga temperaturer.

Winston Chung, grundare av Thunder Sky Winston Battery Limited

Minimal livslängd på 2000 cykler med verklig erfarenhet som visar upp till 8000 cykler. Allt från mindre 40Ah celler till stora 10 000Ah enkelceller. Sedan 2017 har de en ny produktionsanläggning med en årlig kapacitet på över 1 miljard Ah. Winston är unika med sin teknik och cellerna är karaktäristiska med sin gula heavy duty-design.

Elerix (GWL)

Ett billigare alternativ för lösa LiFePO4-celler är Elerix från den Tjeckiska leverantören GWL. De erbjuder både celler tillverkade i Europa och Kina med storlekar mellan 10Ah och 550Ah. Prisbilden är mycket bra och den stora fördelen jämfört med att själv importera lösa celler från Kina är att ni slipper riskerna med oseriösa leverantörer och långa ledtider. GWL är en Europeisk leverantör med ett brett sortiment av lösa celler, BMS och “drop in”. GWL är även återförsäljare av andra tillverkare såsom Winston.

ELERIX LiFePO4 3.2V 110Ah

DALY smart BMS (blåtand)

Precis som med litiumceller är valet av BMS, eller Battery Management System som det heter helt fritt. Det finns inte någon specifik BMS som passar bättre till enskilda litiumceller. Däremot är det viktigt att välja rätt BMS beroende på om det är ett 12v- eller ett 24v-batteri. Dessutom behöver du fundera på hur kraftig BMS som behövs.

Ett 12V-batteri har alltid en 4S BMS och ett 24V-batteri har alltid en 8S BMS. Detta gäller oavsett antal celler.

En bra tillverkare och leverantör av lättanvända BMS som både lämpar sig för nybörjaren är DALY Official Store. De har ett stort utbud men något vi rekommenderar är att ni väljer en BMS med Blåtand. Leveransen sker från Kina, vilket betyder att leveranstiden är lång (ca 30 dagar). Marknaden för kopior är dock stor, var därför noga med att beställa både BMS och tillbehör från deras officiella sida på Aliexpress.

Mer information om vad en BMS är finner du här

Victron Energy

Victron Energy, baserat i Nederländerna, har tillverkat kraftomvandlingsutrustning sedan 1975 och har blivit en välkänd aktör över hela världen med sina pålitliga och populära off-grid lösningar. Victron har ett brett utbud av produkter och bland annat prisvärda solpaneler av hög kvalitet. Victron är väldigt populära på fordons-, husbils- och båtmarknaden där små system är vanliga och är en av få högkvalitativa tillverkare på denna mycket konkurrensutsatta marknad.

Under de senaste åren har Victrons utbud ökat med växelriktare och laddare för hög effekt. Detta har tillsammans med en rad smarta energihanteringsenheter lett till att de numera även konkurrerar på den växande marknaden för lagring av hembatterier. Den tidigare specialiseringen med inriktning på off-grid, har således på senare år även utökats med fokus på hembatteri och hybridsystem.

Victron tillverkar inga lösa celler, däremot tillverkar de färdiga “drop-in-lösningar”. Dessutom är många av deras produkter populära att använda tillsammans med DIY-batterier som är sammansatta med celler och BMS av andra tillverkare. Victron MPPT-regulatorer, batteriskydd, laddare och batteriövervakare är populära produkter i både stora som små system.

Lithium Battery Smart 12,8V & 25,6V

BATTERY LiFe tar inte på oss något som helst ansvar gällande elinstallationer. Vi utgår från att den som följer informationen på hemsidan och våra rekommendationer endera har eller tillförskaffar sig de grundläggande kunskaper som krävs för att kunna installera och hantera litiumbatterier innan installationen påbörjas. Om du är helt ny gällande svagström skall du se detta som en källa för inspiration, där du på annat håll tillgodogör dig tillräckliga grundkunskaper innan du påbörjar något arbete. Om du saknar grundläggande kunskaper avråder vi dig att sköta installationen på egen hand. Ta då hjälp av någon professionell elinstallatör som ser till att arbetet blir korrekt utfört. All installation sker på egen risk och vid eventuella skador är det ditt försäkringsbolags som du skall vända dig till. Vid fabrikationsfel äger företaget som sålt produkten skyldigheten att kompensera dig. Vi saluför ingenting, vi marknadsför andra försäljare.

Tillbaka till startsidan

Scroll Up