Rekommenderade tillverkare av LiFePO4 & BMS

sidan innehåller annonslänkar

Rekommenderade tillverkare

Att bygga sitt eget batteri är inte så svårt som man kan tro. Däremot är det en djungel att botanisera sig bland tillverkare av både batterier och BMS. Det går inte att avgöra kvalitén genom att enbart se till priset. Här rekommenderar vi dig istället starkt att välja beprövade och erkända leverantörer av både litium-celler och BMS. Det är dessutom en fördel om leverantören har lagerhållning inom EU. Om leverantören har lager inom EU sker både kortare leveranser samt att man på så sätt slipper extra avgifter i samband med tull och skatt i form av moms.

CALB & Lishen LiFePO4-celler

Vid inköp av celler rekommenderar vi starkt BLS Official Store (se produktlänkar nedan) eftersom de både har lagerhållning inom EU och är erkända leverantörer av Grade A celler. Batterierna är antingen tillverkade av Kinesiska Lishen eller det amerikanska företaget CALB vilka tillverkar UN38.3/MSDS-, RoHS-, CE-, TUV- och UL-certifierade batterier. Litiumcellerna levereras till Sverige inom en vecka och är ordentligt emballerade under transport. Vilket ger dig gott om tid att balansera cellerna innan din BMS kommer på posten.

Rekommenderade celler

Nedan finner du länkar till celler tillverkade av endera Lishen eller CALB. Båda håller hög standard, även om CALB är en mer välrenommerad tillverkare. Den första modellen (Lishen) är celler skyddade av ett aluminiumhölje som tar extremt liten plats. Måtten för ett 12v aluminiumbatteri på 200Ah blir ca 22x22x22cm med en 100A BMS inkluderad. Vikten för samma batteri är ca 18kg vilket är helt ofattbart om man jämför med ett AGM eller GEL-batteri med motsvarande amperestyrka. Skillnaden är dessutom att vi med dessa batterier kan utnyttjas till 100% om det önskas, med halverad livslängd. Om du däremot vill bevara den oerhört långa livslängden på 4000 livscykler bör förbrukning och laddning hållas inom 10%-90% SOC vilket innebär 80% utnyttjandegrad. Med ett 200Ah batteri kan således hela 160Ah utnyttjas utan negativ påverkan på antalet livscykler.

Lishen 12v batterier (4 PCS):
Klicka här för 90/105Ah 12v (1152/1344wh)
Klicka här för 200Ah 12v (2560wh)

Lishen 24v batterier (8 PCS):
Klicka här för 90Ah 24v (2304wh)
Klicka här för 200Ah 24v (5120wh)

Heavy duty CALB

Den andra modellen ur CALB sortiment är en dyrare modell som dessutom tar mer plats och väger mer. Denna modell har ett skyddande plasthölje och tål än tuffare hantering än aluminiumcellerna. Båda modellerna är stöttåliga och går att använda i snabba motorbåtar, men den här modellen är än mer stöttålig för krävande miljöer.

12v batterier (4 PCS):
Klicka här för 90Ah 12v (1152wh)

24v batterier (8 PCS):
Klicka här för 100Ah 24v (1280wh)

Var noga att se till att du beställer med busbars!

carfax-rapport

DALY smart BMS (blåtand)

Precis som med litiumceller är valet av BMS, eller Battery Management System som det heter helt fritt. Det finns inte någon specifik BMS som passar bättre till enskilda litiumceller. Däremot är det viktigt att välja rätt BMS beroende på om det är ett 12v- eller ett 24v-batteri. Dessutom behöver du fundera på hur kraftig BMS som behövs.

Ett 12V-batteri har alltid en 4S BMS och ett 24V-batteri har alltid en 8S BMS. Detta gäller oavsett antal celler.

En bra tillverkare och leverantör av lättanvända BMS som både lämpar sig för både nybörjaren och den mer avancerade användaren är DALY Official Store. Det finns många olika val men något vi rekommenderar är att ni väljer en BMS med Blåtand. Leveransen sker från Kina, vilket betyder att leveranstiden är lång (30 dagar). Dessutom tillkommer skatter och avgifter i samband med den svenska tullen.

Klicka här för DALY smart BMS (OBS! Välj LiFePO4 och 4S alt. 8S)

Vad är en BMS?

En BMS är ett skyddssystem för dina battericeller. Att mäta spänningen över samtliga celler och konstatera att den ligger på 10,75V vilket er cell blir 2,68V kan ge förödande konsekvenser om man inte med säkerhet vet att de är välbalanserade. I realiteten skulle det kunna betyda att en cell är nere på 2,5V medan övriga tre celler ligger på 2,75V. I det här läget slår en BMS av förbrukningen för att säkerställa att cellerna aldrig går under 2,5V, vilket är den nedre gränsen innan en LiFePO4 cell kan bli obrukbar. Det samma gäller vid känsliga temperaturer, där LiFePO4-celler inte får laddas vid minusgrader. Det går att använda litiumceller utan en BMS, men det är något vi starkt avråder er från att göra om ni inte verkligen vet vad ni gör.

70% SuperDeals

Viktigt att tänka på!

Vid val av BMS för LiFePO4 är det av största vikt att välja en 3,2V BMS. Väljer du en 3,7V kommer du att förstöra dina celler då de är anpassade för Li-Ion vilket är en liknande teknik men med andra egenskaper. Välj alltid 3,2V till LiFePO4!

4S eller 8S?

Skall du bygga ett 12V batteri är det även viktigt att välja en 4S BMS och på samma sätt är det viktigt att välja en 8S BMS för ett 24V batteri. Hur många celler du har köpt spelar mindre roll. Man kan bygga ett 12V batteri av åtta celler där man parallellkopplar celler i par och sedan seriekopplar de fyra paren. Ett 12V-batteri har alltid en 4S BMS och ett 24V-batteri har alltid en 8S BMS. Detta gäller oavsett antal celler.

Hur många Ampere?

Hur kraftfull BMS behöver du? Här är det viktigt att anpassa din BMS till förbrukningen, men även laddningen då DALY i de allra flesta fall enbart tillåter en laddning som motsvarar hälften av den specificerade strömmen. Det är också viktigt att tänka på att din BMS inte skall klara större strömstyrkor än vad dina celler klarar. Läs därför noga på om cellernas specifikationer för laddning och förbrukning. Huvudsäkringen skall sedan vara mindre än både BMS och maximal förbrukning.

Med eller utan Blåtand?

Vill du ha en billigare BMS som du inte kan övervaka, eller en något dyrare BMS med stöd för Blåtand? Prisskillnaden är inte stor och vi rekommenderar er därför DALY smart BMS vilka har stöd för Blåtand för övervakning i din mobiltelefon. Väljer du en BMS i länken nedan ingår Blåtandsdongeln, väljer du någon annan DALY BMS behöver du köpa till en Bluetooth module separat.

Väljer du en BMS utan Blåtand är det av största vikt att meddela DALY vilka inställningar din BMS skall ha i samband med beställningen. Annars får du en BMS med inställningar som inte är anpassade till de specifika celler du köpt. Väljer du en BMS med Blåtand kan alla inställningar justeras genom din mobiltelefon (Android eller IOS).

Klicka här för DALY smart BMS (OBS! Välj LiFePO4 och 4S alt. 8S)

Installera din DALY BMS

BATTERY LiFe tar inte på oss något som helst ansvar gällande elinstallationer. Vi utgår från att den som följer informationen på hemsidan och våra rekommendationer endera har eller tillförskaffar sig de grundläggande kunskaper som krävs för att kunna installera och hantera litiumbatterier innan installationen påbörjas. Om du är helt ny gällande svagström skall du se detta som en källa för inspiration, där du på annat håll tillgodogör dig tillräckliga grundkunskaper innan du påbörjar något arbete. Om du saknar grundläggande kunskaper avråder vi dig att sköta installationen på egen hand. Ta då hjälp av någon professionell elinstallatör som ser till att arbetet blir korrekt utfört. All installation sker på egen risk och vid eventuella skador är det ditt försäkringsbolags som du skall vända dig till. Vid fabrikationsfel äger företaget som sålt produkten skyldigheten att kompensera dig. Vi saluför ingenting, vi marknadsför andra försäljare.

Tillbaka till startsidan

Scroll Up